SAMANA-ZIEKENZORG IN DE PAROCHIE WILLEBROEK

  

TISSELT

 

Ziekenzorg wordt Samana…

Samana is een samentrekking van ‘samen’ en ‘mana’ de wondere kracht die diep in alle dingen zit, de kracht van mensen samen. Het beste in mekaar oproepen en be-kracht-igen is de doelstelling. Gaan van kwestbaarheid naar nieuwe kracht, van eenzaamheid naar samenhorigheid. Bij Samana brengen zieke, gezonde en zorgbehoevende mensen extra kwaliteit in mekaars leven.

 

Onze eerstvolgende activiteit is naar aanleiding van De Dag der Chronisch Zieken.

Op zaterdag 8 oktober is er een eucharistieviering om 18uur in de Sint-Jan de Doperkerk.

Op zondag 9 oktober om 12 uur is er een feestelijke bijeenkomst met warme maaltijd en animatie in het Parochiaal Centrum in de Beekstraat.

Iets voor jou? Welkom bij het Samana-team Tisselt

Voorzitter Hilde 0476 275 276

  

                                                                                                                                                      

BLAASVELD

  

In Blaasveld hebben we een actieve werking ‘SAMANA’.

Met onze groep kernleden bezoeken we met regelmaat onze zieken. We nodigen hen ook uit voor onze maandelijkse ontmoetingsnamiddagen die plaatsvinden in het Parochiaal Centrum. Op het programma staat een ontspannings- of vormingsmoment; we bieden de kans elkaar te ontmoeten en we eindigen telkens met een lekkere maaltijd.

Ook plannen we iedere maand nog twee maal een bijeenkomst van de hobbyclub waar we met een klein groepje creatief bezig zijn; dit is altijd een gezellige namiddag.

De nieuwe naam ‘SAMANA’ biedt ons als kernleden de gelegenheid om opnieuw stil te staan bij de doelstelling van de beweging. Daar willen wij ons voor inzetten om daar aan te werken naar de toekomst toe.

Heb je interesse in onze werking als zieke of vrijwilliger?

Neem gerust contact op: Maria Thomaes 03 886 01 68

    

HEINDONK

   

Heindonk is een klein mooi dorpje. Maar wij hebben geen bakker, beenhouwer, schooltje, banken, geldautomaat of supermarkt, maar ook geen rode lichten. Dus kunnen we niet meedoen aan een broodzakkenactie of een samenwerking met de school.We doen ons best om het onze leden van ziekenzorg zo aangenaam mogelijk te maken. We hebben maandelijks ongeveer 30 actieve leden en met allen samen ongeveer 65 zieken. Elke maand doen we een activiteit; ongeveer 9 per jaar. Ook organiseren we een jaarlijkse bedevaart naar Banneux (de maagd der armen). We bezoeken regelmatig de zieken, eventueel in het ziekenhuis. Ook hebben we een mantelzorger.

Met Kerstmis organiseren we een groot feest met een muzikaal optreden en lekker eten, ook krijgen al onze leden (actieve en zieke) een mooi geschenk. Met Pasen werken we ongeveer met hetzelfde schema; we denken aan iedereen.

Vier kernleden is echter soms een beetje weinig om alles te beredderen dus lieve mensen als je dit leest weet je dat alle hulp welkom is. Maar ik heb er een goed gevoel bij en er zullen zeker wel een paar nieuwe vrijwilligers zijn die ons komen helpen. De mensen die maandelijks naar Ziekenzorg komen zijn altijd tevreden en dankbaar en dat is het mooie aan dit vrijwilligerswerk!

Sommige van onze leden zijn alleen en misschien toch een beetje eenzaam. Wij zorgen voor een fijne namiddag, we zingen – dansen – eten lekker en brengen onze mensen veilig terug thuis.

De volgende activiteit gaat door op donderdag 20 oktober nl. een infonamiddag door de CM over de hospitalisatieverzekering. Onze activiteiten zijn trouwens altijd de derde donderdag van de maand!

Jeannine De Hertogh, Edm. Verheydenstraat 1/B tel 03 886 53 90

   

WILLEBROEK

  

Ziekenzorg of Samana - zoals het voortaan moet heten - is er in de eerste plaats voor de noden van de zieken. Namen veranderen met de mode van de tijd, de inhoud blijft.

Wat wensen zieken? Een bezoekje en een babbeltje, iemand die tijd maakt om langs te komen en te luisteren naar hun verhaal. Zieken en zeker oudere zieken brengen hun dagen vaak in eenzaamheid door. Daarom ook dat ziekenbezoek nog altijd dé hoofdbekommernis is. Daarnaast organiseren we natuurlijk ook activiteiten voor zieken. Accent ligt vooral op het ontmoeten van mekaar, het gezellig samen aan tafel zitten, tijd om te praten met lotgenoten, even onbekommerd er weer bij horen. Voor thuisgebonden zieken is het niet altijd eenvoudig om ter plekke te geraken, gelukkig kunnen we gebruik gemaakt van de diensten van de handicar om hen op te halen. Heel af en toe is er een grotere activiteit, een uitstap zoals de boottocht van juni jl. Iets dergelijks is alleen te realiseren in samenwerking met parallelle verenigingen.

Soms gaat een gesprek met zieke mensen gewoon over koetjes en kalfjes, over de buurt en het leven nu, soms duikt het onder de oppervlakkigheid van het alledaagse. Wie ziek is, staat dichter bij tijd en eindigheid. De communie wordt rondgedeeld aan wie het verlangt.

Momenteel dragen we met een vijftal kernleden de zorg voor een veertigtal zieken. Een beetje meer volk, wat jong bloed zou ons deugd doen.

Wil je ons versterken of wens je zelf een bezoekje? Neem contact op met Maria Exsteens, 03 886 91 75 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ZIEKENZORG SAMANA H.KRUIS

  

Vrij snel bij het ontstaan van de toenmalige parochie H. Kruis Willebroek is pastoor Verbeeck met een ziekenzorgwerking gestart. Samen met onze pastoor hebben wij zieken bezocht en communie gedragen. Zo hebben wij, de huidige ploeg, ons kunnen voorbereiden op onze taak. Elke eerste vrijdag van de maand wordt er nog steeds de communie gedragen bij de zieken die dit wensen. Elke tweede maandag van de maand houden wij een gebedsviering in het rusthuis Ten Weldebrouc met een veertigtal mensen en met als voorganger diaken Mark De Vos.

Ons jaarprogramma:

Begin maart is er een informatienamiddag

  • Rond Pasen krijgen onze leden een paasgeschenk, de kernleden brengen dit bij de mensen thuis

  • In de maand mei is er een ontspanningsnamiddag die eindigt met een broodjesmaaltijd.

  • In augustus maken we een kleine uitstap met eigen wagens en handicar terwijl we ergens een pannenkoek gaan eten.

  • In september of oktober huren we een liftbus, gaan op uitstap, ook hier is ergens een broodjesmaaltijd voorzien.

  • In december vieren we ons kerstfeest. De aanwezige zieken en bejaarden genieten van een warme maaltijd. We zorgen voor ontspanning en houden een tombola om de kosten te helpen dekken. Voor iedereen tevreden naar huis gaat, delen we nog een kerstgeschenk uit. Zieken die niet aanwezig zijn, krijgen het kerstgeschenk aan huis.

Voor elke bijeenkomst worden al onze leden persoonlijk bezocht en uitgenodigd. We zorgen ervoor dat alle mensen ter plaatse kunnen gebracht met auto’s en met de handicar.

Ooit hebben we van een verbondsvoorzitter een mooie felicitatie gekregen met de woorden ‘Waar een kleine kern groot kan in zijn’. Dit willen we zo verder zetten samen met onze 70 leden.

Lea De Vos, voorzitster 03 886 47 08

Hugo Van der Linden, secretaris 03 886 74 25

 

 

  

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries