BIKE4P - BIKE FOR PARKINSON - PELGRIMSTOCHT NAAR ROME 14 MEI – 16 JUNI 2017 

“Paps - zo noemen de kinderen en kleinkinderen mij -, je moet een volgende keer je voor een goed doel laten sponsoren”. Deze opmerking die in oktober 2011 erg vluchtig werd gezegd door mijn zoon, bleef jaren in mijn hoofd hangen. En geregeld bleef ik mijmeren over “een volgende keer”, “voor een goed doel” en “je laten sponsoren” 

 

Hoe het begon

De smaak, of eerder de drang, om pelgrimstochten te ondernemen, kreeg ik te pakken na mijn eerste pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in 2000. Toen reed ik samen met mijn jongste en toentertijd 16-jarige dochter, in 17 dagen naar het pelgrimsoord van de heilige Jacobus. Bij aankomst deed ik mijzelf de belofte dat “als ik ooit veel tijd heb, doe ik deze pelgrimstocht te voet”.

 Op 1 april 2011 kon ik vervroegd op pensioen gaan, en een aanvang maken van mijn plan om te voet naar Santiago te stappen. Enkele maanden later, op 1 juli vertrok ik te Willebroek samen mijn vrouwtje Helly, die met veel spijt en nog veel meer pijnlijke voeten, reeds moest afhaken te Namen. Alleen door Frankrijk stappen gedurende 2,5 maand lijkt een eeuwigheid, maar de weg, het landschap, de medepelgrims, de mensen onderweg, … maakt alles toch wel draaglijk. Gelukkig kon Helly de laatse maand opnieuw meestappen in Spanje.

 In oktober 2011 was ik dus net terug van een pelgrimstocht te voet naar Santiago de Compostella. Een tocht die aangevat werd op 1 juli te Willebroek en eindigde in Santiago op 14 oktober na 2.242 km

Naast de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, bestaan er nog twee van oudsher erg traditionele pelgrimstochten. Vooreerst is er de tocht naar het Heilige Land , de ultieme droom van iedere pelgrim. Maar deze is door de oorlog in Syrië praktisch niet haalbaar. Daarnaast heeft men de tocht naar Rome waar het uiteindelijke doel is, om het graf van Petrus te bezoeken. Deze pelgrimstocht loopt sinds de middeleeuwen langs de Via Francigena . De meeste pelgrims gingen tot Rome en keerden daarna terug, maar sommigen gingen verder  om via Brindisi met de boot door te reizen naar het Heilige Land.

Als er een pelgrimsroute naar Rome bestaat, moet iemand die ooit voor het eerst gelopen hebben. In het geval van de Via Francigena was dat in het jaar 990. Het parcours van de route – van Canterbury naar Rome – werd dus al in de 10de eeuw bepaald. Het was een zekere Sigeric, aartsbisschop van Canterbury, die de lange voetreis destijds voor het eerst ondernam. Hij had immers in 990 van Paus Johannes XV het pallium  (=symbool van bijzonder kerkelijk gezag) ontvangen. We weten dat nog zo goed omdat hij op de terugweg uit Rome een dagboek bijhield, waarin hij gedetailleerd de reis beschrijft die hij in 79 etappes aflegde.

In de meeste gevallen volgden de pelgrims de al aanwezige wegen, dat wil zeggen de wegen die door de Romeinen waren aangelegd. Vooral de gelovigen uit het Franken-rijk trokken de Alpen over, om via de Valle di Susa Italië binnen te wandelen en dan door te lopen naar Rome. De vroegere Fransen gaven zo de naam Francigena (‘afkomstig uit het land van de Franken’) aan deze pelgrimsroute. De Via Francigena werd langzaamaan een onmisbaar element in een breed pelgrimswegennetwerk door heel Europa, dat alle spirituele plekken aan elkaar verbond. Dat al die gelovigen, met hun verschillende culturen en achtergronden, dezelfde wegen bewandelden, heeft het omringende landschap voorgoed veranderd. Volgens Goethe is het hele idee van Europa zelfs ontstaan op die pelgrimsroutes. In 2004 werd de Via Francigena door de Europese raad uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

  

Op pelgrimstocht voor een goed doel

Na de warmste week van studio Brussel weten we dat heel wat mensen best bereid zijn bij te dragen voor een goed doel. Niet minder dan 1.311 verschillende goede doelen konden genieten van de warmte en goedheid van jong en oud. Eigenlijk van in het begin, onmiddellijk vanaf de eerste dag, wenste ik de Vlaamse Parkinson Liga te steunen. De Vlaamse Parkinson liga is een patiëntenvereniging, met als doel ondersteuning te bieden aan mensen met de ziekte van Parkinson, te informeren en te sensibiliseren. Het optimaliseren van de zorgverlening voor de patiënten is 1 van de prioriteiten. Daarnaast is het doel ook het steunen van het wetenschappelijk onderzoek omtrent de ziekte van Parkinson, in de hoop snel tot een efficiënte behandeling van de ziekte te kunnen komen.

De ziekte van Parkinson is één van de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen en wordt gekenmerkt door het feit dat de zenuwcellen van de substantia nigra gelegen in de basale ganglia massaal afsterven. De zenuwcellen van deze kern staan in voor de aanmaak van Dopamine. Dopamine is een chemisch stof die vooral een rol speelt in het overbrengen van wat onze hersenen willen naar de zenuwbanen, die op hun beurt de boodschap doorgeven aan onze spieren. Tekort aan Dopamine veroorzaakt daardoor progressief verlies aan coördinatie en planning van onze bewegingen, en verder heeft Dopamine ook een invloed op emotie en stemming. Persoonlijk ken ik een ex-collega Luc die te maken heeft met de ziekte van Parkinson. Luc is afkomstig uit Mariekerke, gehuwd met Chris en heeft 2 kinderen en 2 kleinkinderen. Hij heeft de symptomen van Parkinson waargenomen bij hemzelf in 2002 op 46-jarige leeftijd. Een hersenoperatie (DBS) werd uitgevoerd in augustus 2014. Momenteel werken we beiden aan de organisatie van dit evenement.Daarnaast is er mijn buurvrouw Rita die sinds vorig jaar de diagnose van Parkinson heeft gekregen. Rita en Luc inspireren en motiveren in gans het verhaal van deze pelgrimstocht.

  

Je laten sponsoren

 

Vanuit de wetenschap dat er een aantal hoofdredenen zijn waarom mensen van allerlei slag pelgrimstochten ondernemen, zoeken en benaderen we ook de potentiele sponsors en sympathisanten.

  

  • Religieuze inspiratie. In tijden waarin diverse religies in vraag worden gesteld en elkaar uitdagen, hopen we dat ieder op zijn manier zijn geloof of ongeloof kan plaatsen en aanwakkeren. Vandaar ook dat we alle moslims bewonderen die een pelgrimstocht naar Mekka houden. We richten ons tot alle sponsors en sympathisanten, ongeacht hun religieuze ingesteldheid.

  

  • Sportieve redenen. Hierbij zijn ook weer meer vragen dan antwoorden. De antwoorden zullen immers komen tijdens de tocht zelf. Zijn we fit genoeg om een voettocht of een fietstocht over een lange afstand in meerdere landen te ondernemen ? Zullen onze voeten het uithouden ? En wat dan met mogelijke stramme gewrichten ? Zijn  onze benen sterk genoeg ? Een opportuniteit om onze grenzen te verleggen ? Een uitdaging om het lichamelijke los te koppelen van het geestelijke ? …We hopen onze sponsors en sympathisanten te motiveren om aan de slag te gaan. Rust roest.

  

  • Cultuur onderweg. Behalve devote pelgrims, wandelaars en fietsers trekt iedere pelgrimsroute ook cultuurtoeristen aan; 'pelgrims van de kunst'. Zij willen onderweg veel zien, veel leren en genieten van het overweldigende aantal kunstwerken dat bewaard is gebleven. We bieden onze sponsors en sympathisanten hedendaagse platformen waarop zij informatie van de tocht en bezochte plaatsen vinden.

  

  • Scharniermomenten. Heel wat pelgrims ondernemen de tocht te voet of met de fiets, op een zogenaamd scharniermoment in hun leven. Deze scharniermomenten zijn meestal de geboorte van een kind, de genezing of de dood van een dierbare, een huwelijk, op pensioen gaan. Maar niet iedereen doet de tocht in 1 keer. Velen doen er meerdere jaren over om in ieder jaar een deel te lopen, te fietsen, …We koesteren samen met onze sponsors en sympathisanten ieders vreugdevolle, soms ook moeilijke, gebeurtenissen.

  

  • Esoterische redenen. Hierbij stelt men een aantal zaken in vraag en waarbij de pelgrimstocht mogelijk antwoorden kan geven. Wie ben ik ? Wat loop ik hier op deze aardbol te doen ? Waar ga ik naartoe ? Waarom … ? Wie … ? Waar … Hoe … ? We ambiëren om bij te dragen tot wijsheid en rust bij onze sponsors en sympathisanten.

   

Terugkeerfeest

Na afloop van deze pelgrimstocht per fiets wordt in september 2017 een terugkeerfeest gehouden om samen met de vele sympathisanten nog een keer samen te kunnen genieten van de hoogtepunten van de pelgrimstocht en het uiteindelijk financieel resultaat. Op deze bijeenkomst zal ook informatie inzake de Parkinson ziekte worden verstrekt. Alle aanwezigen kunnen gratis deelnemen aan een tombola.

   

Een warme oproep

Een ieder kan eender welk bedrag storten op de rekening BE68 0014 7822 5234 van de Vlaamse Parkinson Liga. Vanaf 40€ heeft men recht op fiscale aftrek. Vermeld BIKE4P in je overschrijving !!!

 

De pelgrimstocht start te Willebroek op 14 mei 2017 om 14uur

De Smedt André                                                     Peeters Luc

Heindonksestweg 279                                           Weertstraat 97

2830 Willebroek                                                     2880 Mariekerke

gsm 0475785402                                                   gsm 0475437869

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries