BIDDEN VOOR HET ROZENKRANSJE

  

Het rozenkransje (Antennaria rosea) is – behalve ons vertrouwd gebedssnoer – ook een mooi bloempje. Vroeger kwam het op heel veel plaatsen voor, hoofdzakelijk op schrale zandgronden. Inmiddels is het plantje zo goed als verdwenen in Vlaanderen en Nederland. Het feit dat het rozenkransje een tweehuizige plant is, maakt het overleven extra moeilijk. Net als bij hop heb je mannelijke planten en vrouwelijke. Beide moeten in mekaars buurt groeien om bevruchting en zaadvorming mogelijk te maken. Al vanaf ver kan je zien of de plant mannelijk of vrouwelijk is. De mannetjes zijn roze en de vrouwtjes wit. Met wat geluk kan je een gecultiveerde versie op een plantenmarkt of bij een kweker vinden. Koester het als een eigentijdse herinnering aan de volksdevotie van de mooie meimaand. 

En wanneer bidden we of bloeit de rozenkrans? In de maanden mei en juni, als in bedevaartsplaatsen en kapelletjes het rozenhoedje gebeden wordt.

  

Maandag 1 mei 2017 begint de meimaand, in de volksdevotie ook wel “Mariamaand” genoemd. Al eeuwen is er in de maand mei een bijzondere aandacht voor Maria, de moeder van Jezus. Dat de maand mei geassocieerd wordt met Maria vindt haar oorsprong in de herkomst van de naam van deze maand uit het Grieks. “Maia” betekent “moeder”.

Zoals gewoonlijk gaan enkele vrijwilligers het rozenhoedje bidden in het kapelletje van Heindonk. Iedere maandag en dinsdag van de maand mei ben je welkom om te komen meebidden telkens om 19 uur.

Ook Willebroek houdt zijn Mariakapelletjes in ere. Het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood staat niet aan de voet van een eik of ligt niet idyllisch in de velden. Het staat een beetje verscholen op het kruispunt van enkele straten in het centrum, in de schaduw van Seniorplaza. Een aantal inwoners van deze seniorie hebben de traditie van het Rozenhoedje  en het Rozenkrans nieuw leven ingeblazen.  Op woensdagnamiddag  om 16 uur komen ze samen om het rozenhoedje te bidden. Bij mooi weer in het kapelletje, bij regen en wind in Plazarama zelf. Een zinvol ritueel voor wie de Mariadevotie een warm hart toedraagt. De samenkomsten beginnen vanaf de eerste week van mei en lopen verder tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus. Dit initiatief staat open voor iedereen, wees welkom!

In Blaasveld is er het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van de 14 Bunders, met liefde onderhouden. en mooi gelegen in het Broek. In Tisselt is er de kapel Onze-Lieve-Vrouw ’t Hofland. De geschiedenis van dit kapelletje zou opklimmen tot een boomkapel van 1774.

   

Mei en juni zijn ook de processiemaanden. In onze omgeving kennen we zeker nog de Hanswijkprocessie in de stad Mechelen en de Sacramentsprocessie van het landelijke Weert, dit jaar beide op zondag 21 mei. Alvast een mooie tip voor een dagje uit!

 

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries