24 JUNI – FEEST VAN SINT-JAN

24 juni is niet alleen het einde van de aspergetijd, maar ook het feest van Johannes de Doper of Sint-Jan. Tisselt met zijn Sint-Jan de Doperkerk viert dan feest. Op zondag 25 juni om 11 uur is er in de kerk een plechtige viering ter ere van de patroonheilige en het dorp viert kermis.

Het Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), dat rond de zomerzonnewende zijn eerste goudgele bloemen opent, is een plant waarbij een oude legende hoort die als volgt gaat: ‘Johannes stond net naast het kruis van Christus. Plots viel zijn oog op een bosje kruid dat aan de voet van het kruis stond te pronken. Er viel juist een druppel goddelijk bloed op. Johannes plukte het bosje en gaf de bloemen als laatste herinnering aan de vrienden van Christus.’

In de natuurgeneeskunde wordt thee getrokken van gedroogde sint-jansbloemen gebruikt als middel tegen milde depressies, inwrijven met sint-janskruidolie vermindert gewrichtspijnen. Maar wie heeft daar op zonnige kermisdagen last van?