DINSDAG 21 NOVEMBER – ALS HET MIS IS IN DE KERK

Ook dit jaar bieden we opnieuw 4 avonden aan rond liturgie, telkens boeiende bijeenkomsten met bekwame sprekers.

Terugblik eerste avond: Byzantijnse liturgie

De eerste avond wat op maandag 9 oktober in de parochiezaal van Lippelo. Gast was Pieter Stevens, gewezen cantor of voorzanger in de kathedraal van Hasselt. Als rasechte cantor kreeg hij ons onmiddellijk aan het zingen, de toon was letterlijk gezet. Inhoudelijk vertelde hij over het zitten en staan in de kerk: eigenlijk heel eenvoudig: als de priester staat, staat iedereen…Hij stelde ook de vraag wanneer de viering eigenlijk begint: bij het openingsgebed, bij het kruisteken, bij de intrede? Het bleek uiteindelijk te zijn wanneer de klokken luiden en ons oproepen om samen te komen. Kerk, ecclesia, betekent immers samenkomen. Voortaan luisteren we anders naar de klokken!

Een volgende stap was kennis maken met de Byzantijnse liturgie. Je hoeft deze helemaal niet ver te gaan zoeken: in Chevetogne, in de abdij, vieren de paters de Byzantijnse liturgie. Een videofragmentje en onze goesting om er eens naar toe te trekken was gewekt. Alle zinstuigen worden aangesproken, anders dan in onze liturgie. Je viert niet alleen met het hoofd en handen, maar ook met ogen, oren, neus en mond. Tot zover een korte impressie van de eerste avond.. en gelukkig volgen er nog.

Vooruitblik volgende avond: taal

De eerstvolgende is op dinsdag 21 november om 20u in de kerk van Hingene, Wolfgang d’Urselstraat 1. Dan is Fernad Verreth te gast (ja, de broer van..) Hij heeft het over taal: is er een verschil tussen het lezen van een psalm en een slotgebed?  Hoe lees je een tekst voor? Kijk je de mensen aan of niet? Er is zeker ook tijd voor praktisch oefenen.

Deze vorming wordt je gratis aangeboden. Graag een seintje naar het parochiesecretariaat Bornem als je komt, dan voorzien we de nodige documenten.

Welkom!