DINSDAG 7 NOVEMBER - STERVEN EN ROUWEN BIJ MOSLIMS EN CHRISTENEN IN GELIJKENIS EN VERSCHIL

 

Mechelen wordt hoe langer hoe meer een stad met een intercultureel karakter, waarbinnen interreligieus samenleven een evidentie lijkt. En het verhaal van Mechelen is ook dat van Willebroek. Toch roept dit bij mensen verschillende reacties op. Sommigen vinden dit beangstigend, anderen reageren dan weer onverschillig. Maar ook een heel deel mensen wordt hierdoor uitgedaagd en is nieuwsgierig. Door ontmoeting kan verschil en verscheidenheid een verrijking worden in plaats van een bedreiging. Het is een uitdaging waarbinnen we op zoek gaan naar het recht op individuele levensbeschouwelijke identiteit.

 

Orbit en Sharaf vzw Mechelen organiseren samen met Thomas More en enkele vrijwilligers voor de zesde keer een religieuze ontmoeting. Steeds gaan we op zoek naar gelijkenissen en verschillen, het leren kennen van elkaars geloof en gewoonten. Dit jaar willen we graag nog een stap verder gaan en via dialoog aanzetten tot verdere ontmoeting. In een stad als Mechelen en dichtbevolkte gemeentes als Willebroek komen we meer en meer in contact met mensen met een andere achtergrond, als collega, als vriend of als partner. Hoe kunnen we hen ondersteunen in hun verdriet wanneer ze afscheid moeten nemen van een dierbare?  Of wanneer we zelf geconfronteerd worden met het verlies van een dierbare, hoe kunnen we dan samen afscheid nemen of samen rouwen?

 

Op 7 november 2017 nemen we u graag mee tijdens deze dialoog en hopen we tot een zo concreet mogelijk verhaal te komen. Eerst vertelt Selahattin Koçak ons over hoe hij het verlies van zijn kind heeft beleefd in een interreligieuze context.  Aansluitend volgt een panelgesprek waarbij de gewoonten en rituelen, die eigen zijn aan ieders geloof en die horen bij afscheid nemen, worden toegelicht.  Tot slot gaan we met elkaar het gesprek aan over welke invulling bepaalde rituelen en gewoonten worden toegepast bij het afscheid nemen en gaan we opzoek naar concrete tips hoe we samen kunnen rouwen.

 

Afspraak dinsdag 7 november om 19 uur, Thomas More Hogeschool, Zandpoortvest 60 Mechelen

 

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database queries