IN 3 GELOOFSAVONDEN OP STAP MET HET WeG-PROJECT

Reeds meer dan 10 jaar organiseert het WeG-team in Klein-Brabant een geloofsreeks. Elk jaar zoeken we naar een thema, waarvan we denken dat het aanspreekt. Zo passeerden reeds de revue : eucharistie, het Onze Vader, barmhartigheid, Onze-Lieve-Vrouw.

Dit jaar staat de Heilige Franciscus centraal. We focussen op drie aspecten : zorg voor mensen, zorg voor de natuur en zorg voor vrede.

Zorg voor de natuur

In deze tijden van klimaatproblematiek, Youth for Climate en de nodige klimaatconferenties willen we ook vanuit onze christelijke wortels stil staan bij dit onderwerp. Binnen ons geloof zijn we immers vooral dankbaar voor het geschenk van de Schepping. Hoe gaan wij daar mee om ?

Hierin kan Sint-Franciscus ons een voorbeeld zijn. Wie heeft nog nooit het Zonnelied van Franciscus gelezen of horen zingen door bijvoorbeeld Angelo Branduardi? Franciscus spreekt er over broeder zon en zuster maan. Niet alleen mensen, maar àlle dingen uit de schepping ervoer Franciscus als zijn broeders en zusters.

Stijn Demaré, stafmedewerker van TAU (Franciscaanse spiritualiteit vandaag) neemt ons een avond mee in het thema 'zorg voor de natuur'. Wie weet gaan we met hem op weg met de encycliek Laudato Si', het schrijven van paus Franciscus dat over de zorg voor de schepping gaat.

Zorg voor de mensen

Maar Sint-Franciscus had niet alleen oog voor de natuur. Ook zijn medemensen waren zeer belangrijk voor hem. Zijn broeders en zusters. Niet toevallig heet de orde die hij stichtte de 'Minderbroeders' : broeders (en later ook zusters) van de minsten. Daarmee gaf hij meteen aan dat zeker de minsten mee tellen voor hem. Hij koos ook bewust voor armoede en soberheid. Hoe valt dit vandaag te rijmen in ons leven ?

Het is Francine Demarsin die ons in dit thema op sleeptouw neemt. Zij verdiepte zich in de figuur van Clara van Assisi en schreef het boek 'Echt mens worden met Clara van Assisië' (Altiora, 1994).

Zorg dragen voor mensen, ook voor zieken, een hele opdracht vandaag. Maar wat betekent dit voor mij?

Zorg voor vrede

Sint-Franciscus stopte niet bij mensen van zijn orde die hij broeders noemde. Ook zijn bredere kring van gelovigen en zelfs anders gelovigen en niet-gelovigen noemt hij met overtuiging zijn broeders en zusters. Zo zocht hij de sultan van Egypte op in een tijd van vijanddenken, hij had een geheel eigen vredesmissie...

In 2019 wordt deze ontmoeting herdacht. Het hele jaar door besteedt TAU extra aandacht aan de betekenis ervan 800 jaar geleden, maar ook voor ons nu. Hoe ging Franciscus 'de andere' tegemoet? Wat kunnen we van hem leren over het doorbreken van geweld?

Bruno Vermeiren draagt reeds jaren en TAU-kruis op zijn lichaam, met het opschrift 'Pace e bene' ('Vrede en alle goeds'). Hij vertelt over het waarom en wat dit voor hem betekent.

Hoe ziet zo'n WeG-reeks er uit ?

Het WeG-project is er voor volwassenen. Een geloofsavond biedt voeding: een mogelijkheid om het eigen geloven te verdiepen en verbreden. Een mogelijkheid ook om woorden te zoeken en te vinden om vanuit ons zoekend geloven te praten met elkaar.

Elke avond start met een onthaal en even thuiskomen. Tot rust komen na de drukte van de dag. Daarna geven we het woord aan één van de sprekers. Zij geven een impuls waar we mee aan de slag kunnen. Een pauze en wat schrijf-tijd geven ruimte aan verwerking. Maar ook het groepsgesprekje geeft tijd en ruimte voor verwerking. Wat heb ik gehoord, wat blijft me bij? Wat viel me op, wat vond ik moeilijk? Het mag er allemaal zijn en niemand is verplicht om het woord te nemen.

We eindigen steevast met een rustige bezinning of meditatie. Voor de tussenliggende periode voorzien we een werkschriftje, zodat je ook thuis nog even op stap kan met dit project. Zo krijgt de geloofsreeks immers meer kans en gun je jezelf meer tijd met God.

Praktische info

Drie geloofsavonden over Franciscus op woensdagen 9 oktober, 23 oktober en 6 november 2019.

9 oktober : Francine Demarsin, 'Zorg voor mensen'

23 oktober : Stijn Demaré, 'Zorg voor de natuur'

6 november : Bruno Vermeiren, 'Zorg voor vrede'

Deze starten om 19.45 uur en sluiten af rond 22 uur. Vanuit de impuls van de spreker staat de eigen ervaring centraal. Een terugkomavond is voorzien op 13 november 2019.

De avonden gaan door in het parochiecentrum Lippelo, Broekstraat 22 te Lippelo. Inschrijven en betalen doe je de eerste avond.

Prijs voor de drie avonden 20€. Een seintje als je interesse hebt, doet ons plezier.